Eerlijk zeggen: heb je voor elke website een uniek wachtwoord, dat ook nog eens uit cijfers letter en andere tekens bestaat? Grote kans dat je op deze vraag ‘nee’ moet antwoorden, ook al weet je dat het eigenlijk wel zou moeten.

Wachtwoorden worden sinds de komst van de eerste computers gebruikt om onbevoegden buiten te houden. Maar inmiddels zijn technologiebedrijven en beveiligingsexperts het erover eens: we moeten af van wachtwoorden.

“Wachtwoorden zouden moeten zorgen voor meer veiligheid, maar dat is niet meer zo”, zegt directeur Lotte de Bruijn van Nederland ICT, de branchevereniging van ict-bedrijven. “We moeten ervan af.”

Slechte wachtwoorden

Een groot probleem is dat mensen ondanks alle adviezen slechte, makkelijk te raden wachtwoorden gebruiken. “Veel mensen denken bovendien dat wachtwoorden veiliger worden als je er allemaal ingewikkelde tekens gebruikt, terwijl het toch vooral om de lengte gaat”, zegt De Bruijn.

Ook gebruiken mensen vaak hetzelfde wachtwoord voor verschillende websites of apps, waardoor het risico bestaat dat hackers kunnen inbreken met een wachtwoord dat is uitgelekt. De afgelopen jaren zijn meermaals wachtwoorden openbaar geworden bij grote datalekken.

Verder zijn wachtwoorden kwetsbaar voor phishing. Je kunt nog zo’n goed wachtwoord verzinnen: als je het invult op een phishing-site, kan een kwaadwillende er alsnog mee aan de haal. En tot slot worden wachtwoorden ook eens nog regelmatig vergeten.

https://nos.nl/l/2255936