De voorzitter van een commissie van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft vertegenwoordigers van Facebook, YouTube en Twitter ter verantwoording geroepen, nadat op de sociale media beelden van de aanslag op moskeeën in Nieuw-Zeeland werden verspreid. Ook Microsoft is gevraagd om uitleg.

Dat blijkt uit een maandag verstuurde brief die dinsdag door de commissie voor het Amerikaanse ministerie van Binnenlandse Veiligheid (Homeland Security) openbaar is gemaakt.

De aanslag op moskeeën in Nieuw-Zeeland werd live uitgezonden via Facebook. De beelden werden vervolgens op onder meer de sociale media Twitter, YouTube en Reddit verspreid. Bij de aanslag zijn vijftig mensen om het leven gekomen.

De video’s waren urenlang op grote schaal op de sociale media zichtbaar voordat de platformen maatregelen namen om ze offline te halen. Op Facebook werden binnen 24 uur in ieder geval 300.000 video’s offline gehaald. Ook werden ongeveer 1,2 miljoen video’s tegengehouden voordat ze waren geüpload.

Een woordvoerder van Facebook zegt de commissie van het Huis van Afgevaardigden snel te voorzien van een inhoudelijke verklaring. Google, Twitter en Microsoft hebben nog niet op de brief gereageerd.

Voorstanders van de vrijheid van meningsuiting waarschuwen dat politici als gevolg van de verspreiding van de beelden niet te snel maatregelen moeten nemen. Zij vrezen dat beleid er ook voor kan zorgen dat kwetsbare gebruikers, zoals mensen die politiegeweld aankaarten, het zwijgen wordt opgelegd.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5799657/vs-wil-uitleg-facebook-youtube-en-twitter-na-aanslag-nieuw-zeeland.html