De Verenigde Staten vervolgen de voormalig luchtmachtofficier Monica Witt. Zij zou Iran hebben geholpen bij het uitvoeren van cyberspionage gericht op ex-collega’s, meldt Reuters woensdag.

Witt werkte van 1997 tot 2008 bij de Amerikaanse luchtmacht aan inlichtingenwerk. Daarna werkte ze nog twee jaar als freelancer. Witt had toegang tot veiligheidsmachtigingen op hoog niveau.

In 2013 stapte Witt over naar Iran. Daar zou ze geclassificeerde informatie over ex-collega’s hebben gedeeld. Met gegevens van Witt zou het Iraanse bedrijf Net Peygard Samavat Company in 2014 een cyberaanval hebben opgezet om informatie van voormalige collega’s buit te maken.

Dat deed het bedrijf door contact te maken met nepaccounts op sociale media. Op die manier probeerde Net Peygard malafide software bij doelwitten te installeren, om hun online activiteiten te monitoren.

Naast Witt vervolgt de VS ook vier Iraniërs die zijn betrokken bij cyberaanvallen, schrijft Reuters. Ook legt het land de Iraanse bedrijven Net Peygard en New Horizon Organization straffen op.

https://www.nu.nl/internet/5741430/vs-overgelopen-luchtmachtofficier-hielp-bij-iraanse-cyberspionage.html