De Verenigde Staten hebben zes Chinese hackers aangeklaagd voor economische spionage. Daarnaast worden twee spionnen van de Chinese inlichtingendienst MSS en twee ondersteunende personeelsleden verdacht van spionage.

Vijf van de hackers zouden tussen 2010 en maart 2015, onder leiding van de twee MSS-spionnen, technologie voor de ontwikkeling van straalmotoren voor Amerikaanse en Europese luchtvaart hebben gestolen.

De hackers zouden daarvoor onder meer digitaal hebben ingebroken bij een Chinese vestiging van een Franse vliegtuigbouwer. “Het ultieme einddoel was om onder meer intellectueel eigendom en andere bedrijfsinformatie te stelen”, schrijft het Amerikaanse ministerie van Justitie dinsdag.

De zesde hacker wordt, samen met een van de andere hackers, verdacht van een andere hackpoging bij een Amerikaans bedrijf voor hun eigen criminele doeleinden.

Het is de derde keer sinds september dat de Amerikaanse autoriteiten Chinese hackers aanklaagt voor economische spionage. In alle drie de gevallen zijn de verdachten gelieerd aan het JSSD, een lokale afdeling van China’s inlichtingendienst MSS.

https://www.nu.nl/tech/5543795/vs-klaagt-zes-chinese-hackers-economische-spionage.html