De Amerikaanse overheid wil opnieuw proberen om de Chinese chatapp WeChat uit appwinkels te verbannen. Het ministerie van Justitie is in beroep gegaan tegen de uitspraak van een rechter in Californië. Die bepaalde in september dat Apple en Google de app mogen blijven aanbieden in hun appwinkels.

De Amerikaanse overheid wil WeChat uit de appwinkels hebben, omdat de app een bedreiging zou vormen voor de nationale veiligheid. Op grond van datzelfde argument probeert de regering ook videoapp TikTok te verbannen. Beide apps zijn eigendom van het Chinese bedrijf Tencent.

Volgens de Verenigde Staten lopen Amerikaanse gebruikers van WeChat het risico dat hun gegevens in handen komen van de Chinese communistische partij. Tencent ontkent dat WeChat gebruikt wordt voor spionage.

Het ministerie van Justitie stapt nu naar een hof van beroep. Die federale rechtbank moet zich nu buigen over de vraag of de bezwaren van de Amerikaanse overheid opwegen tegen de maatregel, een verbod op het downloaden van WeChat in de VS.

WeChat is vooral in China populair, maar wordt ook daarbuiten door Chinezen gebruikt, bijvoorbeeld om zo in contact kunnen blijven met familie. Naast het versturen van chat- en audioberichten bevat de app ook een manier om in winkels te betalen. Ook kunnen gebruikers direct vanuit de app producten en diensten bestellen.

Source