De Amerikaanse regering heeft Huawei en topvrouw Meng Wanzhou donderdag opnieuw aangeklaagd wegens fraude en het stelen van bedrijfsgeheimen van zes Amerikaanse concerns. De beschuldiging is een aanvulling op de strafzaak die de VS vorig jaar aanspande tegen Huawei en Meng.

In januari 2019 begon de VS een strafzaak tegen Huawei en Meng wegens fraude en wegens het negeren van Amerikaanse sancties tegen Iran. Daarnaast zouden Huawei-ondernemingen hebben samengezworen om bedrijfsgeheimen te stelen van telecombedrijf T-Mobile US.

De VS beschuldigt Huawei er nu van bedrijfsgeheimen gestolen te hebben van zes Amerikaanse technologiebedrijven. Het zou hierbij gaan om geheimen op het gebied van internetrouters, antennetechnologie en robotica. Ook zou Huawei naast de sancties tegen Iran ook sancties tegen Noord-Korea hebben genegeerd.

Huawei wordt al langere tijd door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage en fraude. Volgens de Amerikanen heeft Huawei nauwe banden met de Chinese overheid, waardoor gegevens van smartphonegebruikers gemakkelijk ingezien zouden kunnen worden door de Chinese veiligheidsdiensten. Tot op heden is er geen concreet bewijs dat Huawei spioneert, het bedrijf zelf ontkent stellig aan spionage te doen.

Huawei en de advocaat van Meng waren niet direct bereikbaar voor commentaar.

Source