De Nederlandse Toezichthouder laat weten dat het volgen van mensen in openbare ruimten via wifi-tracking alleen bij hoge uitzondering is toegestaan, las ik bij Tweakers. Dergelijk volgen is een diepe inbreuk op de privacy, en onder de AVG zal het niet meevallen daar een degelijke en rechtmatige motivatie voor te geven. Toestemming valt sowieso af, en de belangenafweging bij het eigen legitiem belang zal -aldus de toezichthouder- slechts in uitzonderlijke gevallen in het voordeel van de wifivolger uitpakken.

Bij wifi-tracking wordt het signaal van mobiele telefoons gebruikt om groepen mensen in de gaten te houden. In de praktijk gebruiken bedrijven deze techniek bijvoorbeeld in en rond winkelcentra of andere (semi-)openbare plekken. Meestal gaat het dan om via Bluetooth verkregen gegevens, maar ook Wifi signalen kunnen worden gebruikt om tot een identifier te komen. Daarmee kun je locatie of zelfs gedrag van personen bijhouden, wat handig kan zijn om bv. de effectiviteit van de schappen in je winkel te bepalen.

Dergelijk volgen is natuurlijk een vorm van verwerken van persoonsgegevens. Je houdt bij waar iemand is, en koppelt daar informatie aan. Natuurlijk weet je niet hoe die persoon heet of hoe hij of zij te bereiken is, maar dat maakt onder de AVG niet uit. Het door jou toegekende rugnummer (bv. een hash van het MAC-adres van de telefoon) is de identiteit van die persoon. Dat getal is immers genoeg voor jou om iets te doen met die persoon, dus daarmee heb je die persoon geïdentificeerd.

Als je persoonsgegevens verwerkt, dan moet je daar een grondslag voor hebben. De meeste mensen denken dan aan toestemming, maar in de praktijk heb je daar bar weinig aan. Er gelden zware voorwaarden om die te krijgen, en hij is zo in te trekken zonder dat je daar consequenties aan mag verbinden. En een bordje bij de ingang “U wordt gevolgd” is géén manier om toestemming te krijgen.

In de praktijk zul je het dus moeten gooien op wat heet een eigen legitiem belang. Een belang dat maatschappelijk aanvaard is, zoals beveiliging of marketing, en waarbij je ook nog eens kunt laten zien dat in jouw geval dit zwaarder weegt dan de privacy van de mensen die je volgt.

De AP suggereert in het persbericht dat zo’n belang niet snel op zal gaan:

Er zijn vrijwel geen redenen die het volgen van winkelend publiek of reizigers rechtmatig maakt. Bovendien zijn er minder ingrijpende methoden om hetzelfde doel te bereiken, zonder schending van de privacy.

Dat is inderdaad formeel de toets van de belangenafweging, kan het met minder en kan het ook anders. Als dat zo is, dan moet het anders. Ik moet wel zeggen dat ik weinig andere manieren kan bedenken om te meten hoe groepen mensen zich gedragen op een terrein, in ieder geval met ongeveer dezelfde effectiviteit en inzichtelijkheid.

Voor gemeentes en andere overheden is de AP nog strenger: die mogen zich van de AVG namelijk niet op zo’n eigen belang beroepen. Een gemeente moet een wettelijke regeling hebben uitgewerkt waarin staat wat men meet, waarom en voor hoe lang. Dat kan bijvoorbeeld in de APV.

De bezorgdheid achter deze opstelling lijkt te zijn dat bedrijven daarmee die mensen vervolgens commercieel gaan profileren – u loopt hier al de hele dag, u wilt nu water kopen, we doen de prijs even drie keer over de kop. Dat voelt wat voorbarig, voor zover ik weet gaat het op dit moment eigenlijk alleen om testen waar mensen graag willen zijn en welke stands, reclames en dergelijke goed bevallen. Dat lijkt me meer een statistisch onderzoeksdoel dan een plat commercieel doel. Maar ik kan me vergissen.

Arnoud

https://blog.iusmentis.com/2018/12/05/volgen-van-telefoongebruikers-met-wifi-tracking-mag-alleen-bij-uitzondering/