Afgelopen week zijn in Nederland vier zendmasten in brand gestoken, meldt belangenclub Monet, de schakel tussen providers en de overheid. De meest recente brand vond in de nacht van donderdag op vrijdag plaats in Nuenen. Daar is het nu in een straal van 5 kilometer rondom de zendmast niet mogelijk om 112 te bellen.

De branden vonden plaats in Nuenen, Beesd, Rotterdam en het Brabantse Deurne. De brand begon in alle gevallen onderaan en aan de buitenkant van de zendmast. Dit wijst op brandstichting. Bij alle branden is aangifte gedaan.

Het wegvallen van een zendmast door brand kan leiden tot verminderde mobiele bereikbaarheid. “Dit soort incidenten heeft gevolgen voor de mobiele dekking in de regio waardoor 112 in de regio mogelijk niet meer bereikbaar is, met alle gevolgen van dien”, vertelt Rob Bongenaar, directeur van Monet.

Bongenaar maakt zich erge zorgen. “De beschikbaarheid van een betrouwbare digitale infrastructuur is van essentieel belang. Dat geldt in algemene zin en juist in een tijd waarin de verbindingen hard nodig zijn voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en verzorgingstehuizen. Het mobiele netwerk is meer dan ooit onmisbaar om Nederland verbonden te houden.”

Angst voor straling 5G

Afgelopen weekend zijn er in het Verenigd Koninkrijk meerdere zendmasten in brand gestoken. De brandstichting volgde na de verspreiding van online nepnieuws, waarin een link tussen 5G-straling en het coronavirus wordt gelegd.

Voor de uitrol van het 5G-netwerk worden nieuwe zendmasten geplaatst. Critici zijn bang dat de straling van de masten schade aan de gezondheid toebrengt, hoewel onderzoek heeft uitgewezen dat de straling onder de aanbevolen limiet van de Europese Unie blijft.

Het is niet bekend of er een link is tussen de branden in het Verenigd Koninkrijk en de branden in Nederland. Op een elektriciteitskast bij de zendmast in Deurne stond de tekst ‘Fuck 5G’, al is het niet bekend of dit erop is geschreven rond dezelfde tijd dat de brand uitbrak.

Source