De politie en het Openbaar Ministerie (OM) hebben vier Poolse webshops uit de lucht laten halen die jarenlang vele duizenden pakketten met illegaal vuurwerk naar Nederland hebben verstuurd. Er zijn tweeduizend Nederlandse kopers “in beeld”, meldt de politie woensdag. 

Bij huiszoekingen bij een deel van deze kopers zijn duizenden kilo’s aan illegaal en “levensgevaarlijk” vuurwerk in beslag genomen. De rest van de kopers kunnen nog op bezoek van agenten rekenen. 

Het gaat onder meer vuurwerk van de webshops Bombashop en UltrasShop. “In Nederland, Frankrijk en Polen zijn de servers van de betreffende webshops in beslag genomen.”

Het onderzoek vanuit politie en justitie in Nederland gaf inzicht in de distributielijnen, waarop besloten werd het probleem “bij de bron aan te pakken”. Onder meer Europol is hierop in contact getreden met de Poolse overheid. Dit leidde tot een onderzoek vanuit de Poolse autoriteiten in samenwerking met Nederland, Frankrijk en Duitsland.

“De afgelopen weken vonden in deze landen meerdere acties plaats. In Polen werden ruim 57 mensen aangehouden op verdenking van onder meer illegale handel in vuurwerk, witwassen en belastingfraude. Er werden meer dan honderd woningen doorzocht en de politie nam zo’n 80.000 kilo vuurwerk in beslag.”

https://www.nu.nl/jaarwisseling/5614679/vier-webshops-met-illegaal-vuurwerk-offline-gehaald-2000-kopers-in-beeld.html