De video van de aanslagen in Nieuw-Zeeland werd minder dan tweehonderd keer live bekeken, en is in totaal zo’n vierduizend keer bekeken voordat deze verwijderd werd, meldt Facebook.

De dader van de aanslagen op twee moskeeën in Nieuw-Zeeland zond zijn daden live uit via Facebook. Facebook kreeg de eerste melding over de video 29 minuten nadat die gestart was, de originele live-uitzending was toen al 12 minuten afgelopen.

De originele video is zo’n vierduizend keer bekeken voordat Facebook die verwijderde. Ook verwijderde Facebook de persoonlijke accounts van de aanslagpleger op Facebook en Instagram. Imitatie-accounts worden ook snel verwijderd.

Om te zorgen dat de video niet steeds opnieuw door gebruikers wordt geüpload, gebruikt Facebook zowel beeld- als geluidsherkenning. Zo kunnen de beelden al tijdens het uploaden worden tegengehouden.

Facebook meldde eerder dat het in de eerste 24 uur na de aanslag 1,5 miljoen video’s van de aanvallen heeft verwijderd of tegengehouden tijdens het uploaden. Nu stelt het bedrijf dat het meer dan 800 visueel vergelijkbare video’s van de aanslag heeft gedeeld met het Global Internet Forum to Counter Terrorism, een instantie die de zelfpromotie van terroristen online wil verstoren.

YouTube: elke seconde een uploadpoging

YouTube vertelde maandag aan Amerikaanse media dat het in de 24 uur na de aanslagen gemiddeld elke seconde een uploadpoging moest tegenhouden. Gebruikers probeerden de video van de aanslagpleger massaal opnieuw online te krijgen wanneer die dor sociale media werd verwijderd.

YouTube maakte het ook tijdelijk onmogelijk om te zoeken naar recent geüploade video’s, om te voorkomen dat video’s die langs de automatische controle kwamen daadwerkelijk werden bekeken.

Reddit sloot enkele uren na de aanslagen als populaire subforums, waarop zowel video’s als bewegende gif-afbeeldingen van de aanvallen werden gedeeld.

Bij de aanslagen op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad Christchurch en de buitenwijk Linwood kwamen vrijdag 50 mensen om het leven. De aanslagpleger kondigde zijn daden vlak van tevoren aan via een manifest op het forum 8chan, en streamde beelden van zijn aanval live via Facebook, met een camera op zijn hoofd.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/internet/5797965/video-aanslagpleger-nieuw-zeeland-vierduizend-keer-op-facebook-bekeken.html