Veilinghuis Christie’s heeft dinsdag een collectie van negen portretten uit de CryptoPunks-serie verkocht voor 16,9 miljoen dollar (13,9 miljoen euro). CryptoPunks was in 2017 een van de eerste NFT-projecten, opgezet door Larva Labs, en bestaat uit pixelachtige portretten die door een computer zijn gemaakt.

Vier jaar geleden maakte een algoritme tienduizend CryptoPunks-personages. De CryptoPunks bestonden uit mensen, zombies, aliens en apen. Elk gezicht had andere kenmerken, zoals haarstijl, huidskleur of hoedjes. Sommige kenmerken zijn zeldzamer dan anderen, wat de waarde van die portretten verhoogt.

Larva Labs gaf in 2017 negenduizend portretten weg en hield er duizend zelf. De studio verkocht er dinsdag negen in een collectie als NFT (non-fungible token). Een NFT is een uniek stukje code op het internet, waaraan een digitaal werk is gekoppeld. Het eigendom van een werk wordt daarin vastgelegd en iedereen kan online zien hoe ze worden verhandeld.

In de verzameling van Larva Labs zitten zeker twee zeldzame portretten. Zo bevat hij een van de negen aliens (op de afbeelding het blauwe gezicht) uit de volledige serie.

Ook andere CryptoPunks leverden miljoenen op

CryptoPunks zijn sinds de opkomst van NFTs in februari zeer populair. Twee aliens werden in maart voor meer dan 7,5 miljoen dollar per stuk verkocht. Zeven andere werken leverden ruim een miljoen dollar op.

Voor veilinghuis Christie’s is het de grootste verkoop van een NFT sinds de veiling van The First 5000 Days van kunstenaar Beeple in maart. Zijn verzameling van 5.000 werken leverde 69 miljoen dollar op.

Source