De lange wachtrijen vrijdag voor wie een coronatest wil doen voor toegang tot een evenement, zijn veroorzaakt door een hack. Dat meldt Stichting Open Nederland, de organisatie achter het programma Testen voor Toegang.

De poging om van buitenaf het systeem binnen te dringen, leidde vrijdag tot technische problemen en dus tot lange wachttijden.

Volgens Testen voor Toegang wijst niets erop dat de hackers daadwerkelijk in het systeem hebben kunnen doordringen. Er zijn direct maatregelen genomen om verdere aanvalspogingen uit te sluiten en de systemen veilig te stellen.

Vanaf zaterdag anderhalve meter losgelaten na test

Vanaf zaterdag hoeft de anderhalve meter niet in acht te worden genomen in clubs en discotheken als bezoekers een coronatoegangsbewijs kunnen laten zien. Dat mag behalve een bewijs van een negatieve test ook een vaccinatie- of herstelbewijs zijn. Ook voor evenementen of festivals kan dat worden gebruikt.

Een aantal testlocaties draait vrijdag op volle bezetting, liet Stichting Open Nederland eerder op de dag al weten. “We zien dat de testlocaties in onder andere Groningen, Utrecht en Amsterdam vrij druk zijn qua bezetting. Op die plekken kan de wachttijd sneller oplopen.”

Volgens lokale media stonden er daardoor onder meer in Groningen en Utrecht lange wachtrijen en zijn er ook mensen weggestuurd, maar dat kon de woordvoerder niet bevestigen.

Source