Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft rechtszaken aangespannen tegen Huawei en diens topvrouw Meng Wanzhou. Het bedrijf en de topvrouw worden verdacht van fraude. China noemde de aanklachten maandagochtend “oneerlijk en immoreel”.

Huawei wordt onder meer beschuldigd van het negeren van Amerikaanse sancties tegen Iran, schrijft The Wall Street Journal maandag. Daarnaast zouden Huawei-ondernemingen hebben samengezworen om bedrijfsgeheimen te stelen van telecombedrijf T-Mobile US.

Maandag werd ook financieel directeur Meng Wanzhou van Huawei aangeklaagd. Zij werd afgelopen maand in Canada aangehouden en wordt mogelijk uitgeleverd aan de VS. Wanzhou wordt onder meer aangeklaagd voor bankfraude en het tegenwerken van justitie. 

Huawei wordt al langere tijd door de Verenigde Staten beschuldigd van spionage en fraude. Volgens de Amerikanen heeft Huawei nauwe banden met de Chinese overheid, waardoor gegevens van smartphonegebruikers gemakkelijk ingezien zouden kunnen worden door de Chinese veiligheidsdiensten.

Meng Wanzhou werd op 1 december aangehouden in Vancouver. Ze is voorlopig op borgtocht vrijgelaten, maar ze moet een enkelband dragen en moest haar paspoort inleveren bij de Canadese autoriteiten.

De zaak rond Huawei leidt tot spanningen tussen de Verenigde Staten, Canada en China.

https://www.nu.nl/internet/5710818/verenigde-staten-klagen-techbedrijf-huawei-wegens-fraude.html