De Verenigde Staten beschuldigen China van het niet nakomen van afspraken over digitale spionage. China heeft Amerikaanse bedrijven en overheden gehackt, aldus Rob Joyce van de Amerikaanse inlichtingendienst NSA.

“Hoewel het niet zwart of wit is, dat China de overeenkomst is nagekomen of niet nagekomen, is het duidelijk dat China de grenzen van de afspraken tussen onze landen heeft overschreden”, zei Joyce.

Het gaat om afspraken die in september 2015 tussen de VS en China zijn gemaakt door toenmalig president Barack Obama en de Chinese president Xi Jinping. “We zijn overeengekomen dat zowel de VS als de Chinese overheid geen digitale diefstal van intellectueel eigendom voor commerciële doeleinden zal uitvoeren of steunen”, zei Obama destijds.

Sinds de overeenkomst is het aantal cyberaanvallen van China op de VS “drastisch” gedaald, zei Joyce. Het is onduidelijk hoe veel aanvallen sinds 2015 volgens de Amerikaanse overheid zijn uitgevoerd en wat daarbij is buitgemaakt.

Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken ontkent de aantijgingen van de VS. “De beschuldigingen van de VS missen een feitelijke basis. China spreekt ze met klem tegen”, aldus een woordvoerder.

https://www.nu.nl/internet/5562449/verenigde-staten-beschuldigen-china-van-niet-nakomen-hackafspraken.html