De Britse privacywaakhond heeft Facebook de maximaal mogelijke boete van 500.000 pond (645.000 euro) opgelegd voor het datamisbruik van apps.

Dat heeft de Information Commissioner’s Office (ICO) op donderdag bekendgemaakt. Het sociale netwerk zou op ernstige wijze de databeschermingswet van het Verenigd Koninkrijk hebben geschonden, aldus de waakhond.

De ICO kondigde in juli al aan een boete te willen opleggen bij Facebook. Nu is bepaald dat daarbij het hoogst mogelijke boetebedrag zal worden gehanteerd.

De boete komt na een onderzoek van de ICO, waarbij werd gekeken hoe Facebook met gegevens omging tussen 2007 en 2014. Daaruit bleek dat apps ten onrechte toegang hadden tot veel gebruikersgegevens. 

Eerder dit jaar bleek dat het databedrijf Cambridge Analytica een app misbruikte om gebruikersdata te vergaren. Deze gegevens werden vervolgens ingezet om psychologische profielen van gebruikers te maken, waarmee gerichte politieke advertenties over de Brexit en de Trump-verkiezingscampagne werden getoond.

‘Facebook handelde slecht nadat het misbruik werd ontdekt’

Het datamisbruik kwam in 2015 aan het licht, maar de ICO stelt dat Facebook toen onvoldoende heeft gedaan om de gegevens van gebruikers alsnog te beschermen. Cambridge Analytica werd pas in 2018 van het platform geschorst.

Uit het onderzoek van de ICO blijkt dat de gegevens van een miljoen Britse gebruikers zijn misbruikt. In april bleek dat er 90.000 Nederlanders zijn getroffen.

https://www.nu.nl/internet/5533355/verenigd-koninkrijk-geeft-facebook-maximale-boete-datamisbruik.html