De twee verdachten van de grote Uber-hack in 2016, waarbij gegevens van miljoenen mensen zijn gestolen, zouden ook achter een hack bij het online leerplatform Lynda, dat onderdeel is van LinkedIn, zitten.

Met de gestolen Lynda-data zouden de twee mannen LinkedIn willen afpersen, meldt TechCrunch op basis van de aanklacht en twee anonieme ingewijden van de zaak.

De verdachten komen in Canada en de Verenigde Staten. Lynda maakte in 2016 bekend dat de gegevens van 55.000 gebruikers door hackers waren ingezien.

In afwachting van de behandeling van de rechtszaak zijn de twee verdachten op borgtocht vrijgelaten, schrijft TechCrunch. Zij mogen in de tussentijd geen gebruikmaken van het internet.

Uber verzweeg datalek

Uber maakte details over die hack in 2016 pas een jaar later openbaar. In totaal werden gegevens van 57 miljoen mensen gestolen, waaronder die van 174.000 Nederlandse passagiers en chauffeurs.

In september schikte Uber voor 148 miljoen dollar (ruim 130 miljoen euro) in een rechtszaak rond de zaak. Eerder betaalde het bedrijf al 100.000 dollar aan de hackers om het datalek onder de pet te houden.

https://www.nu.nl/tech/5535089/verdachten-grote-uber-hack-aangeklaagd-afpersen-linkedin.html