De politie en veiligheidsdiensten kunnen met de komst van het 5G-netwerk niet langer gebruikmaken van een nep-antenne om verdachten te volgen, blijkt uit onderzoek van Reporter Radio en NRC.

Europol waarschuwt in een brandbrief aan de Europese Commissie dat er problemen op het gebied van afluisteren en locatiebepaling kunnen ontstaan als 5G wordt geïntroduceerd.

De inzet van nep-antennes (ook bekend als IMSI-catchers) werkt niet meer met het 5G-netwerk. Als zo’n antenne wordt gebruikt, lijkt het voor de gebruiker alsof verbinding gemaakt wordt met een provider, terwijl de antenne het identificatienummer van een simkaart te zien krijgt.

Dat dit straks niet meer werkt, is volgens de NRC en Reporter Radio “een doorn in het oog van de opsporingsdiensten”. De antennes zouden belangrijk zijn om mensen te volgen die vaak van simkaart wisselen, omdat verdachten daarmee aan een telefoon gelinkt kunnen worden.

Europol wil dat providers aanpassingen maken in hun diensten of netwerken, zodat een apparaat van een gebruiker altijd identificeerbaar blijft. Opsporingsdiensten zetten deze methode naar eigen zeggen in om zware criminelen te volgen bij bijvoorbeeld vermissingen en ontvoeringen.

Volgens de NRC zijn de politie en telecomaanbieders op de hoogte van de zorgen van Europol, maar willen ze geen alternatief voor de nep-antenne bedenken. Dat komt omdat naast inlichtingendiensten ook criminelen en buitenlandse spionnen er gebruik van zouden maken.

Source