Veel Nederlandse werknemers versturen weleens werkbestanden vanuit hun zakelijke mailbox door naar hun privémailadres, las ik bij Security.nl. Dat baseert zich op het recent verschenen Cybersecurity bewustzijnsonderzoek van Alert Online dat onder meer dan duizend Nederlanders werd uitgevoerd. Volgens het onderzoek zegt 15 procent van de respondenten dat ze dit “altijd of meestal” wel doen. 29 procent zegt soms wel, soms niet of meestal niet. Het onderzoek werd uitgevoerd door Motivaction in opdracht van Omnicom Public Relations Group (OPRG), dat de NCTV-campagne Alert Online organiseert. Ik kreeg van diverse mensen de vraag, kun je dit niet beter gewoon verbieden als werkgever?

Het kan natuurlijk een risico zijn om werkbestanden naar jezelf te mailen. Ik vermoed dat in de enquête vooral werd gedacht aan risico’s rondom de slechter beveiligde thuiscomputer, waardoor virussen er met de data vandoor kunnen gaan of deze door een foutje gemaild of geupload wordt naar een plek waar hij niet hoort. Idem voor privémailboxen die minder goed beveiligd zijn. Daarnaast zit je als bedrijf nog met AVG issues, een bestand met persoonsgegevens dat op deze manier mee naar huis gaat, kan best een datalek opleveren.

Vanwege deze risico’s kan ik me goed voorstellen dat een bedrijf haar medewerkers verbiedt om bestanden naar privéadressen te mailen en/of op sticks en dergelijke mee naar huis te nemen. Wel moet je als bedrijf dan goed hebben nagedacht hoe je het wil doen met thuiswerken, iets dat vaak de facto zeer zeker verwacht wordt van medewerkers. (Ze nemen die informatie immers niet voor niets mee naar huis.) Je kunt als goed werkgever niet enerzijds thuiswerken verlangen en anderzijds geen middel bieden om de benodigde data thuis te hebben.

In de comments zag ik nog de suggestie om werknemers aansprakelijk te stellen als ze zo’n verbod overtreden of een datalek veroorzaken door slechte beveiliging thuis. Dat gaat ‘m niet worden: juridisch gezien kun je werknemers gewoon niet privé aansprakelijk houden voor fouten die ze op het werk maken. En data meenemen naar huis om daar onveilig te werken, is gewoon een werkgerelateerde fout. Ook als het expliciet verboden is. Het arbeidsrecht is hier zeer op de hand van het personeel.

Ik ken werkgevers die om deze reden USB-poorten fysiek onbruikbaar maken en Gmail en consorten blokkeren. Dat is wat radicaal maar voorkomt een hoop ongewenste datatransporten. Je maakt het mensen dan weer wel moeilijker om hun werk te doen, dus daar moet je dan wat anders op verzinnen.

Arnoud

https://blog.iusmentis.com/2018/10/12/veel-nederlanders-sturen-werkbestanden-naar-privemailadres-mag-dat/