De Uber-chauffeur van de zelfrijdende auto die in maart 2018 een dodelijk ongeval veroorzaakte, is dinsdag officieel aangeklaagd voor dood door schuld. De vrouw zou niet goed genoeg hebben opgelet omdat ze op haar telefoon aan het kijken was.

Het slachtoffer, een 49-jarige vrouw, overleed nadat de zelfrijdende Uber-auto haar schepte in Arizona. Het was voor zover bekend het eerste sterfgeval door een zelfrijdende auto. Het bedrijf staakte vervolgens tijdelijk de testen met de voertuigen.

De verdachte zat ten tijde van het ongeval in de auto. Volgens de lokale politie was de vrouw afgeleid, omdat ze op haar telefoon naar de televisieshow The Voice aan het kijken was.

Het ongeval had volledig voorkomen kunnen worden indien de vrouw had opgelet, stelde het National Transportation Safety Board (NTSB) in november 2019 in een onderzoek naar het incident.

Uber heeft echter wel een aantal beslissingen gemaakt in de ontwikkeling van de zelfrijdende auto, die hebben bijgedragen aan de aanrijding, concludeerde de NTSB. Zo zou de software in het voertuig, de Volvo XC90, het slachtoffer niet hebben geïdentificeerd als voetganger.

Het bedrijf zelf werd in maart 2019 door de staat Arizona vrijgesteld van strafrechtelijke vervolging.

Source