Uber zou in 2015 met gebruik van een spywareprogramma hebben geprobeerd om chauffeurs te rekruteren bij Australische rivaal, volgens bronnen van de Australische zender ABC.

Het bedrijf zou via het spywareprogramma Surfcam zijn Australische concurrent GoCatch hebben bespioneerd. Via Surfcam kon Uber alle auto’s van de concurrent zien en data opvragen zoals de naam van chauffeurs en details over de auto’s, zoals registratienummers.

Volgens ABC stapte Uber vervolgens op de chauffeurs af en probeerde ze over te halen om GoCatch te verlaten. Op die manier probeerde het bedrijf de concurrent te saboteren.

Onder bewind Travis Kalanick

Later dook Surfcam opnieuw op in Singapore. De Amerikaanse nieuwssite Bloomberg meldde in 2017 dat Uber het spionageprogramma daar zou hebben gebruikt in een poging om een andere concurrent, Grab, uit te schakelen.

Het gebruik van de spyware gebeurde onder het bewind van voormalig directeur Travis Kalanick. Kalanick stapte in 2017 op: berichten over een giftige werksfeer binnen het bedrijf, speciale software om de politie op afstand te houden en rechtszaken rond gestolen technologie maakten zijn positie onhoudbaar.

Een Australische woordvoerder van Uber zegt tegen ABC dat Uber het gebruik van Surfcam later intern verboden heeft. Het programma zou door één ontwikkelaar in Sydney zijn bedacht, aldus de bronnen van ABC. Later verhuisde deze werknemer naar Singapore.

https://www.nu.nl/internet/5800032/uber-bespioneerde-australische-concurrent-om-werknemers-te-kapen.html