Twitter heeft een account dat zich voordeed als de Russische president Vladimir Poetin geschorst, nadat Russische overheidsmedewerkers een klacht hadden ingediend.

Dat bevestigt het sociale netwerk. Het account @putinRF_eng had meer dan een miljoen volgers voordat Twitter hem verwijderde. “We hebben de account geschorst omdat hij iemand anders nadeed”, schrijft Twitter. 

In het verleden dachten meerdere nieuwsmedia dat de account daadwerkelijk van Poetin was. Zowel The Washington Post als Bloomberg verwezen er eerder naar in artikelen, niet wetende dat het een nepprofiel was. Daarbij werd bijvoorbeeld geschreven hoe ironisch het was dat Poetin naar Barack Obama tweette.

Vooral serieuze berichten op Twitter

De gebruiker achter het Twitter-profiel plaatste vooral serieuze berichten, waarbij werd gerefereerd naar publieke evenementen waar Poetin aanwezig was. Er werden geen satirische tweets over de Russische president geplaatst.

Het is niet bekend wie er werkelijk achter het nepaccount zat. Twitter heeft de gebruiker nooit geverifieerd, waardoor hij geen vinkje had om zijn ‘echtheid’ te bevestigen.

https://www.nu.nl/internet/5600420/twitter-schorst-account-van-populaire-nep-poetin.html