Twitter heeft maandag een account geschorst dat een korte video van de confrontatie rondom een Vietnamveteraan online plaatste. Het account deed zich voor als een docent ‘Talia’ uit de staat Californië, maar CNN ontdekte dat het een profielfoto van een Braziliaanse blogger gebruikte.

De video van één minuut heeft er volgens CNN grotendeels voor gezorgd dat een bepaald beeld ontstond omtrent de confrontatie tussen scholieren en de Nathan Phillips, een Amerikaanse veteraan van Indiaanse komaf.

In de video is te zien hoe een minderjarige jongen tegenover Phillips staat, terwijl de Vietnamveteraan een slaginstrument bespeelt en zingt. De jongen draagt een rode pet met de woorden Make America Great Again, de slogan van de Amerikaanse president Donald Trump.

De door het account gepubliceerde video was volgens Twitter-statistiekenen 2,5 miljoen keer bekeken en minstens 14.400 keer gedeeld. “Deze MAGA-loser (een afkorting voor Make America Great Again, red.) valt vol leedvermaak een Amerikaan van Indiaanse komaf lastig”, schreef het account bij de video.

Dit onderschrift heeft bijgedragen aan de berichtgeving, waaronder door NU.nl, omtrent de protesten, aldus CNN. De beelden waren eerder geplaatst door een Instagram-account, maar zonder de tekst.

Twitter laat aan de omroep weten dat “bewuste pogingen om het publieke debat op Twitter te manipuleren door misleidende accountinformatie te gebruiken” tegen de regels van het sociale medium is.

Meerdere protesten tijdens incident

Het incident vond vrijdag plaats in de Amerikaanse hoofdstad Washington, waar meerdere evenementen plaatsvonden. De scholieren waren aanwezig voor een anti-abortusdemonstratie. De Amerikanen van Indiaanse komaf waren aanwezig bij een protest om onrecht tegen inheemse bevolkingen aan te kaarten.

Voordat de korte video werd opgenomen, provoceerde een groep met de naam Black Hebrew Israelites zowel de aanwezige groep scholieren als de Amerikanen van Indiaanse komaf, blijkt uit een reconstructie van The Washington Post.

Op videobeelden is te zien dat Phillips al zingend en muziek makend de groep scholieren benadert en voor ze gaat staan. Een aantal studenten maakt plaats voor hem, maar niet iedereen. De Vietnamveteraan heeft achteraf gezegd dat hij het Lincolnmonument wilde bereiken.

https://www.nu.nl/internet/5698823/twitter-schorst-account-dat-korte-video-rondom-vietnamveteraan-deelde.html