Twintig jongeren die bij oplichting via Marktplaats en Facebook waren betrokken, zijn afgelopen weekend in Rotterdam-Zuid opgepakt door de politie.

De jongeren worden verdacht van witwassen en oplichting via internet. De verdachten zijn volgens de politie in de leeftijd van 14 tot 18 jaar.

Politie en het Openbaar Ministerie (OM) startten een onderzoek nadat meerdere aangiften bij het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) binnenkwamen. 

Oplichters boden spullen te koop aan via Marktplaats en Facebook, maar leverden die vervolgens niet. De jongeren lieten hun bankrekeningnummer gebruiken door criminelen om geld op te storten. Het geld werd vervolgens door de jongeren gepind en daarna afgegeven bij de oplichters, in ruil voor een vergoeding. Volgens de politie varieerde de vergoeding van een paar honderd euro tot een burger bij de McDonald’s.

Ook oplichter opgepakt

Volgens een woordvoerder van de politie was één van de jongeren ook de oplichter. “Naar aanleiding van informatie uit de verhoren met de jongeren, hopen we nog meer oplichters te vinden.”

De jongeren zitten niet meer vast. In samenwerking met het OM werden meteen straffen opgelegd. Veel verdachten kregen een verwijzing naar Halt. Daarbij kunnen de jongeren ook een training volgen om beter nee te zeggen als hen gevraagd wordt om hun rekening beschikbaar te stellen.

Een deel van de verdachten zal een passende taakstraf uitvoeren en een deel van de jongeren verschijnt begin 2019 voor de rechter om zich te verantwoorden.

https://www.nu.nl/tech/5527466/twintig-jongeren-aangehouden-oplichting-via-marktplaats.html