De Tweede Kamer heeft ingestemd met een motie van VVD en D66 voor een ‘digitale kluis’. Daarmee kunnen Nederlanders online persoonsgebonden informatie van verschillende overheidsinstanties bij elkaar bewaren.

Tweede Kamerleden stemden dinsdag over het initiatief van de VVD en D66 voor een online identiteit voor iedere Nederlander. Omdat een meerderheid voor de motie stemde neemt het kabinet de motie in behandeling, schrijft VVD-kamerlid Jan Middendorp op Twitter.

Staatssecretaris Raymond Knops van Binnenlandse Zaken heeft nog wel enkele vragen over de toepasbaarheid en de kosten van een digitale kluis voor burgers. Naar verwachting komt hij rond het kerstreces met meer informatie om en kan het initiatief concreter worden gemaakt.

De initiatiefnota werd in juli ingediend. VVD en D66 willen een gedecentraliseerde, digitale kluis voor elke Nederlander. Daarin kan informatie van meerdere overheidsinstanties op één plek worden bewaard die alleen toegankelijk is voor de burger in kwestie. 

Veel informatie wordt op dit moment verspreid opgeslagen onder verschillende overheidsinstanties, zoals de Belastingdienst en gemeenten.

Een plek voor alle gegevens

Met de kluis moeten burgers een beter beeld krijgen van welke instanties toegang hebben tot welke informatie. Daarnaast moet een digitale identiteit van elke Nederlander zorgen dat dubbele opslag van gegevens wordt voorkomen. Dat kan leiden tot minder fouten en lagere kosten.

De digitale kluis zou in het begin vooral basisinformatie bevatten, zoals adresgegevens, leeftijden en de burgerlijke staat. Later zouden ook diploma’s, verzekeringen en openstaande boetes toegevoegd kunnen worden.

https://www.nu.nl/tech/5611178/tweede-kamer-steunt-initiatief-digitale-kluis-persoonsgegevens.html