Twee bevriende mannen van 23 en 21 jaar hebben betrokkenheid bekend bij de ‘ernstige’ hackaanval van oktober 2015 op de Britse internetprovider Talktalk.

Bij de hackaanval zijn bank- en persoonlijke gegevens gestolen van 1,6 miljoen accounts, schrijft BBC NewsTalktalk had destijds ruim vier miljoen klanten in Groot-Brittannië. Het was de derde keer dat jaar dat de provider werd getroffen door een hackaanval.

De twee mannen, uit Staffordshire, zijn veroordeeld tot twaalf maanden en acht maanden cel. Ze deelden informatie van meer dan achtduizend klanten met elkaar. Volgens de rechter hebben de twee een “buitengewoon talent” voor hacken. “Ik ben er zeker van dat jullie actie voor verdriet en stress hebben gezorgd bij de duizenden klanten van Talktalk”, zei de rechter.

Mogelijk tien hackers betrokken bij aanval

Talktalk signaleerde op 21 oktober 2015 problemen op de website en stelde meteen een onderzoek in. Hieruit bleek dat de CEO van de provider werd gechanteerd. De hackers eisten bitcoins in ruil voor de gestolen data.

Uit een analyse van BAE Systems, een Britse multinational op het gebied van defensie, veiligheid en luchtvaart, blijkt dat er mogelijk meer dan tien hackers betrokken waren bij de aanval. Een van de twee veroordeelde Britten verkreeg ook persoonsgegevens en wachtwoorden van serversystemen van NASA. Hij heeft dit ook bekend.

Eerder werden al een 16-jarige jongen uit Norwich, 20-jarige man uit Staffordshire, een 16-jarige jongen uit Londen en een 15-jarige jongen uit Noord-Ierland aangehouden. Die laatste heeft drie Britse kranten aangeklaagd wegens vermeende privacyschending.

Talktalk heeft laten weten geen reactie te geven op de veroordeling. De hackaanval heeft het bedrijf rond de 77 miljoen pond (86 miljoen euro) gekost. Bovendien kreeg de provider van een privacywaakhond een boete van 400.000 pond gekregen, omdat de gebruikersdata onvoldoende beveiligd waren.

https://www.nu.nl/internet/5582648/twee-britten-veroordeeld-hackaanval-internetprovider-talktalk-in-2015.html