De Amerikaanse president Donald Trump heeft in de nacht van vrijdag op zaterdag aangekondigd de videoapp TikTok te verbieden in de VS, meldt CNN.

Trump zou tegen journalisten aan boord van het presidentiële vliegtuig Air Force One hebben gezegd dat hij het verbod zaterdag al laat ingaan.

“Wat betreft TikTok, daar komt een ban op in de VS. De ban geldt praktisch meteen. Ik ga morgen de documenten ondertekenen”, zegt hij. Trump zegt dat de ban legaal is via een presidentieel decreet.

Vrijdag zei Trump nog wel dat hij ook andere opties zou overwegen. “we kijken naar TikTok, misschien gaan we TikTok verbieden. Maar er gebeurt momenteel een hoop, dus we zien wel wat er gebeurt. We kijken naar verschillende alternatieven voor de app”, aldus Trump.

TikTok ligt al langere tijd onder vuur in de VS. Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, kondigde vorige maand al aan een verbod te overwegen, omdat de app volgens hem informatie deelt met de Chinese overheid. Pompeo is bang dat de Chinese regering op deze manier Amerikaanse burgers wil bespioneren en hun privégegevens wil opslaan.

De stafchef van Trump, Mark Meadows, kondigde vorige maand aan de veiligheidsrisico’s van TikTok te gaan onderzoeken. Onder meer The New York Times meldde vrijdag dat Microsoft met Bytedance, het Chinese moederbedrijf van TikTok aan het onderhandelen is om het bedrijf over te nemen. Trump wijst dat idee echter af.

Source