De Amerikaanse president Donald Trump heeft zaterdag tijdens een persconferentie bij het Witte Huis aangekondigd achter het conceptplan van een deal tussen Oracle en TikTok-eigenaar ByteDance te staan. Eerder deze week zei Trump nog niet te denken dat de deal door kon gaan.

TikTok moet van de Amerikaanse overheid in handen komen van een Amerikaans bedrijf, omdat het Witte Huis vindt dat de van oorsprong Chinese app de nationale veiligheid van de VS in gevaar brengt.

ByteDance moet zondag een deal sluiten met een Amerikaans bedrijf. Mocht dat niet lukken dan dreigt Trump de app helemaal te verbieden.

Het Amerikaanse bedrijf Oracle kondigde maandag aan dat er een voorstel voor een deal met ByteDance naar de Amerikaanse overheid was gestuurd. Trump gaf woensdag aan het voorstel nog niet te hebben gelezen, maar dat hij niet dacht dat de deal aan de eisen zou voldoen.

Trump schaart zich nu echter toch achter de deal, die het mogelijk moet maken voor TikTok om werkzaam te blijven in de VS.

Trump: ‘Vragen rond veiligheid beantwoord’

Volgens de Amerikaanse president heeft Oracle alle zorgen rondom de nationale veiligheid van de VS beantwoord en zullen er door de deal 25.000 extra banen worden gecreëerd. “De veiligheid zal 100 procent zijn. Het conceptplan zou een fantastische deal voor de VS betekenen”, aldus Trump.

Als onderdeel van de deal moet er een nieuw bedrijf komen dat de taken van TikTok in de VS overneemt. Volgens Trump zal dit bedrijf volledig in handen zijn van Oracle en de Amerikaanse supermarktketen Walmart.

De officiële goedkeuring van het voorstel moet nog wel plaatsvinden. Ook moet de Chinese regering nog akkoord gaan.Hoewel het bedrijf niet in handen is van de overheid, kan de regering mogelijk wel druk uitoefenen om de verkoop niet door te laten gaan. Eerdere berichten wijzen erop dat de regering van China liever niet heeft dat een Chinees bedrijf onder druk wordt verkocht.

Source