De Amerikaanse telecomwaakhond Federal Communications Commission (FCC) wil Amerikaanse telecomproviders in totaal meer dan 200 miljoen dollar, zo’n 181 miljoen euro, aan boetes geven omdat ze de locatiedata van klanten niet goed hebben beschermd. Dat maakt de toezichthouder vrijdag bekend.

Vier Amerikaanse providers zouden de locatiegegevens van klanten aan derden hebben verkocht, stelt de FCC. Er zouden niet genoeg maatregelen zijn genomen om de privacy van klanten te waarborgen en de providers hebben volgens de toezichthouder niet genoeg hebben gedaan om ongeautoriseerde toegang tot de data te voorkomen. Daarnaast zouden niet alle providers om toestemming hebben gevraagd bij de klanten voordat ze de data doorspeelden aan bedrijven.

T-Mobile krijgt de hoogste boete voorgeschoteld: ruim 91 miljoen dollar. AT&T krijgt een boete van 57 miljoen dollar voor zijn kiezen, Verizon een boete van 48 miljoen en Sprint komt uit op een boete van ruim 12 miljoen dollar.

De providers krijgen nu de gelegenheid om op de beschuldigingen en de boetes van de FCC te reageren. De toezichthouder zal het bewijsmateriaal en de juridische argumenten van de partijen vervolgens nog in overweging nemen voordat de boetes gevorderd worden.

T-Mobile zei tegen Wired zich tegen de boete te gaan beroepen. De andere providers hebben nog niet op het besluit van de FCC gereageerd.

Source