Sommige led-lampen kunnen in huis zorgen voor storingen van radio en televisie, wifi en huistelefoons. De toezichthouder, het Agentschap Telecom, gaat onderzoek doen onder vijftig leveranciers, meldt De Telegraaf.

Veel mensen stappen over van gloeilampen op zuinigere led-verlichting. Als een bepaald soort led-lamp grote problemen blijkt te veroorzaken, kan het Agentschap besluiten de gehele collectie van de markt te halen.

Ook kan de toezichthouder aanbevelen dat de regelgeving of de normen worden aangepast als blijkt dat producten, die wel aan de wettelijke norm voldoen, toch problemen veroorzaken.

Leveranciers moesten al eerder lampen aanpassen wegens klachten. Uit een test in 2016 bleek dat geen van de onderzochte dertig lampen aan de overheidseisen voldeed.

De storing kan ook aan de oude fitting liggen, zegt verlichtingsexpert Ad Musters tegen De Telegraaf. “Even een gloeilamp eruit en een led-lamp erin, dat werkt verre van optimaal.” Het Agentschap waarschuwt voor slechte kwaliteit van de lampen. “Kijk niet alleen naar de led, let op de hele installatie, van fitting tot bedradingen.”

Het Agentschap Telecom gaat eerst in gesprek met de leveranciers van led-lampen. Indien nodig zal de toezichthouder daarna ingrijpen.

https://www.nu.nl/internet/5532806/toezichthouder-onderzoekt-led-lampen-in-huis-zorgen-wifi-storingen.html