Een functie van Facebook waarmee mensen eraan worden herinnerd om te gaan stemmen tijdens verkiezingen, kan voorlopig niet gebruikt worden in de Europese Unie. De Ierse datatoezichthouder onderzoekt de data die Facebook met de functie verzamelt, schrijft Reuters.

Facebook stuurt gebruikers op verkiezingsdagen al sinds 2014 een herinnering om te gaan stemmen. De Ierse Data Protection Commission zegt echter dat Facebook dat voorlopig niet meer mag doen in Europese landen, totdat verschillende zorgen rondom het verzamelen van gebruikersdata zijn weggenomen.

De toezichthouder heeft niet bekendgemaakt welke informatie wordt verzameld en wat de zorgen precies zijn. Wel is duidelijk dat het over transparantie richting gebruikers gaat. Zo zou niet helemaal duidelijk zijn hoe verzamelde persoonlijke informatie wordt verwerkt.

Facebook moet door de Data Protection Commission ingediende vragen beantwoorden; pas daarna wordt de functie mogelijk weer in gebruik worden. Facebook heeft niet gereageerd, maar zegt doorgaans alleen informatie over leeftijd en locatie te gebruiken om te bepalen wie de herinnering te zien krijgt.

Source