Apple en Google moeten aanstaande zondag TikTok en chatdienst WeChat verwijderen uit hun Amerikaanse downloadwinkels. Dat staat in een verklaring van het ministerie van Handel. Het wordt verboden om de apps via de downloadwinkels beschikbaar te stellen.

Tegelijkertijd staat ook in de verklaring dat er nog tot 12 november ruimte is voor TikTok om zorgen over veiligheid weg te nemen. “Als dat gebeurt, dan wordt het verbod ingetrokken.”

De verwachting was dat president Trump vandaag een besluit neemt over een deal tussen TikToks moederbedrijf ByteDance en Oracle. Dat kan nog steeds gebeuren. Het is dus niet uit te sluiten dat dit bevel onderdeel is van het onderhandelingsspel, bijvoorbeeld om er op het laatste moment meer uit te halen.

Uitvoering decreet

Deze uitwerking betekent dat beide Chinese apps vanaf zondag niet meer in de downloadwinkels te vinden zijn en dat de apps niet meer geüpdatet kunnen worden.

Daarnaast geldt voor WeChat dat op het hetzelfde moment de dienst zelf in de VS op zwart moet, waardoor bestaande gebruikers er niet meer mee kunnen werken. Voor TikTok geldt een overgangsperiode tot 12 november.

Source