TikTok heeft een Amerikaanse rechter gevraagd om een ban op de app vanaf zondag tegen te houden, blijkt uit rechtbankdocumenten die vrijdagavond (lokale tijd) zijn ingediend. Het Amerikaanse ministerie van Handel kondigde vrijdag aan dat inwoners van de VS de app vanaf 20 september niet meer zouden moeten kunnen downloaden.
Het verbod volgt op een decreet van president Donald Trump begin augustus. Daarin noemt hij TikTok een bedreiging voor de nationale veiligheid van de VS, omdat de app grote hoeveelheden gebruikersdata verzamelt.
Met de stap naar de rechter wil TikToks eigenaar, het Chinese bedrijf ByteDance, proberen het decreet ongeldig te laten verklaren. ByteDance noemt het verbod op de app politiek gemotiveerd. Ook stelt het bedrijf dat de actie van de regering-Trump in strijd is met het Amerikaanse recht op vrijheid van meningsuiting.
De afgelopen weken stuurde Trump aan op onderhandelingen met Amerikaanse bedrijven om een verbod mogelijk tegen te houden. Daarop sloot ByteDance een deal met softwarebedrijf Oracle. Volgens Amerikaanse media zou het bedrijf de data van Amerikaanse burgers opslaan.
Trump lijkt daar geen genoegen mee te nemen. De Amerikaanse president drong eerder aan op een verkoop van de Amerikaanse tak van TikTok aan een Amerikaans bedrijf. ByteDance voerde ook onderhandelingen met Microsoft, maar dat bedrijf liet zondag weten geen deal te hebben gesloten.
Het Witte Huis heeft vooralsnog niet gereageerd op ByteDances stap naar de rechter.