
Het voorstel van Oracle ligt sinds vorige week maandag op tafel. Dit was niet wat Trump voor ogen had, die had liever gezien dat de app werd verkocht. Microsoft leek lang de grootste kanshebber. Nieuwe exportregels uit China gooiden roet in het eten, waardoor een samenwerking met Oracle de beste optie bleek.
Volgens de Financial Times twijfelde de president afgelopen vrijdag nog of hij akkoord zou gaan met het voorstel. Een uitblijvend antwoord leidde ertoe dat het ministerie van Handel die dag bekendmaakte dat TikTok een downloadverbod zou krijgen, waarmee de onzekerheid nog verder toenam. Een dag later volgde alsnog groen licht van Trump. “Ik heb de deal mijn zegen gegeven. Als het ze lukt, is het goed, als het niet lukt is dat ook prima”, zei hij tegen journalisten.
Wat vindt China?
Hoe de Chinese overheid naar het huidige voorstel kijkt, is vooralsnog onduidelijk. Wel kan Peking het verkopen als een overwinning, omdat het niet om een verkoop gaat. Daarmee lijkt de kans dat het land akkoord gaat, groter.
Het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken wilde er vandaag in haar dagelijkse persconferentie niet veel over kwijt. Woordvoerder Wang Wenbin voegde er wel aan toe dat China er bij de Amerikanen op aandringt “de principes van de markteconomie en eerlijke concurrentie” te respecteren.
Commentator Hu Xijin, hoofdredacteur van communistische partijtabloid Global Times, kreeg zoals gebruikelijk meer ruimte om op Twitter een Chinees tegengeluid te laten horen: “De Amerikaanse deal rond TikTok zou wereldwijd navolging moeten krijgen. De overzeese activiteiten van bedrijven als Google en Facebook zouden uit veiligheidsoverwegingen moeten worden ondergebracht bij lokale bedrijven”, zei hij in een sneer richting Washington.