ByteDance, het moederbedrijf van de populaire socialemedia-app TikTok, heeft toegegeven dat bepaalde werknemers in China toegang hebben tot Amerikaanse gebruikersdata. Dat liet het bedrijf weten in een brief aan negen Amerikaanse senatoren, zegt persbureau Bloomberg die de brief heeft ingezien.

Medewerkers in China kunnen bepaalde informatie van Amerikaanse gebruikers zien. Het gaat bijvoorbeeld om openbare video’s en reacties, zegt topman Shou Zi Chew in de brief. Maar dat gebeurt onder “robuuste cyberveiligheidsprotocollen” en onder geen beding wordt data doorgespeeld aan de Chinese overheid, aldus ByteDance.

ByteDance werkt eraan de data van Amerikaanse gebruikers helemaal in de VS te houden, om zo aan de Amerikaanse wet te gehoorzamen. Daarvoor worden Amerikaanse gebruikersgegevens in de VS opgeslagen op servers van het Amerikaanse bedrijf Oracle. Ook het platform wordt naar de servers van Oracle verhuisd, zodat de app en bijbehorende algoritmes voor Amerikaanse gebruikers vanaf die servers worden ingezet.

Source