Voor mensen die hun eerste coronaprik in een ander EU-land hebben gehad en daarom geen groen vinkje in de CoronaCheck-app kunnen aanmaken, komt een oplossing. Zijn kunnen eind deze of begin volgende week een tijdelijk papieren certificaat aanvragen dat als vaccinatiebewijs moet dienen, meldt koepelorganisatie GGD GHOR dinsdag.

Onlangs bleek dat mensen die hun eerste prik in een ander EU-land hebben gehad en hun tweede prik bij de GGD in Nederland, nog geen QR-code in de app kunnen aanmaken. Dat betekent dat deze groep nog niet met de CoronaCheck-app kan reizen of binnenlandse evenementen kan bezoeken. Om toch een groen vinkje in de app te krijgen moeten ze, ook na volledige vaccinatie, een coronatest laten afnemen.

Eerder meldde GGD GHOR Nederland dat het om een algemeen technisch probleem met de app ging, maar na uitgebreider onderzoek blijkt nu dat er verschillende oorzaken zijn waardoor het aanmaken van een QR-code nog niet lukt.

“In iedere situatie is er een specifiek probleem waardoor het niet lukt”, aldus een woordvoerder. Volgens hem is nog steeds niet duidelijk hoeveel mensen geraakt worden door het probleem, maar gaat het eerder om tientallen dan duizenden mensen.

Het papieren certificaat is volgens de woordvoerder een tijdelijke oplossing. De deadline van eind deze of begin volgende week is een streefdatum. Wanneer de app weer bruikbaar is voor alle mensen die hun eerste prik in een ander EU-land kregen, is nog niet duidelijk. Het probleem speelt niet voor mensen die hun eerste prik buiten de EU hebben ontvangen.

Source