De Telegraaf Media Groep (TMG) en Parkmobile bewaren de locatiegeschiedenis die zij intensief via hun iPhone-apps verzamelen, blijkt uit onderzoek van Brandpunt+ naar dertig populaire Nederlandse apps. De locatiegegevens worden zelfs actief opgeslagen als de Telegraaf- of Parkmobile-app niet door de gebruiker is geopend.

Zes andere onderzochte iPhone-apps, waaronder die van NU.nl, de Efteling en Buienalarm, bewaren ook de locatiegeschiedenis van gebruikers, maar slaan deze alleen op als de locatiegegevens worden verzameld als de app actief wordt gebruikt.

In alle gevallen moeten iPhone-gebruikers toestemming geven om hun locatie met de app te delen. Gebruikers kunnen daarvoor altijd kiezen voor de optie om de locatie alleen bij gebruik van de app te delen. Sommige apps vragen toestemming om locatie ook op de achtergrond op te vragen, maar dat betekent niet automatisch dat de appmaker continu de locatiegegevens op zijn servers bewaart.

Brandpunt+ downloadde dertig populaire iPhone-apps en gaf, indien dat mogelijk was, toestemming om de locatie altijd op te vragen. Vervolgens vroeg het medium bij de bedrijven achter de apps hun eigen gegevens op om erachter te komen of en hoeveel locatie-informatie zij bewaarden.

Acht apps bewaarden de locatiegegevens die zij op die manier verzamelden op hun servers. Naast eerdergenoemde apps ging het ook om de apps van Hartslag.nu, Buienradar en RTL Nieuws. Op de Telegraaf- en Parkmobile-apps na verzamelden de apps alleen gegevens die zijn verzameld toen de gebruiker de app opende.

Parkmobile zegt de locatiegegevens te verzamelen om gebruikers de dichtstbijzijnde parkeerlocatie te laten zien en om gebruikers op basis van GPS-gegevens bij het wegrijden eraan te herinneren dat zij hun parkeeractie kunnen stoppen. De app verzamelt echter ook gegevens als gebruikers niet geparkeerd staan.

De Telegraaf zegt de locatiegegevens te verzamelen voor “nauwkeurige weersvoorspelling, lokaal nieuws, evenementen en plaatsgevonden advertenties”. In een reactie aan Brandpunt+ laat TMG weten dat deze gegevens maximaal dertien maanden bewaard worden. Deze gegevens kunnen onder meer gedeeld worden met Sanoma (uitgever van onder andere NU.nl), de Persgroep (onder andere AD, de Volkskrant en enkele regionale dagbladen), en RTL.

Zo zet je locatiegegevens uit op iPhone:

  • Ga naar de Instellingen-app
  • Navigeer via ‘Privacy’ naar ‘Locatievoorzieningen’
  • Selecteer bij elke app of zij de locatie van je iPhone mogen opvragen
  • De opties zijn altijd ‘Nooit’ en ‘Bij gebruik’. Sommige apps bieden ook de mogelijkheid ‘Altijd’

Source