Bij zedenmisdrijven tegen kinderen zou de politie vaker de telefoons en computers van verdachten moeten doorzoeken. Dat adviseert de Nationaal Rapporteur Seksueel Geweld tegen Kinderen. 

“Naar ons idee is het nodig om daarin te investeren”, vertelt  de rapporteur aan RTL Nieuws. “We moeten alles op alles zetten om ook in de klassieke zedenzaken digitaal onderzoek het uitgangspunt te laten zijn.”

De politie doorzoekt bij sommige zaken al computers en telefoons. Er moet echter een duidelijk vermoeden zijn dat er een strafbaar feit is gepleegd. In veel gevallen is dat vermoeden niet sterk genoeg en worden apparaten niet doorzocht.

De rapporteur denkt dat de politie in meer gevallen digitaal onderzoek zou moeten uitvoeren. Op het moment zou dertig procent van de zedenzaken met minderjarigen worden geseponeerd, omdat er onvoldoende bewijs wordt gevonden.

Politie mag steeds vaker verdachten hacken

De politie heeft sinds dit jaar meer bevoegdheid om computers van verdachten in strafonderzoeken te hacken. Daarbij gaat het om misdaden waarvoor een gevangenisstraf van minstens vier jaar gegeven kan worden.

Eerder dit jaar haalde de Nederlandse politie een internationaal wraakpornonetwerk offline, dat centraal stond in een onderzoek van RTL Nieuws. Daarop zouden ook veel foto’s van minderjarige meisjes zijn aangetroffen.

https://www.nu.nl/internet/5584973/telefoons-van-verdachten-kindermisbruik-moeten-vaker-worden-doorzocht.html