De Nederlandse provider T-Mobile neemt voorlopig geen afscheid van apparatuur van Huawei in zijn telecomnetwerken. KPN en VodafoneZiggo laten hun antwoord in het midden.

Dat blijkt uit een rondgang langs de providers van RTL Z naar aanleiding van buitenlandse zorgen dat apparatuur van het Chinese bedrijf gebruikt wordt voor spionage.

In de Verenigde Staten, Australië en Nieuw-Zeeland zijn de autoriteiten bang dat China de apparatuur van Huawei gebruikt voor spionage. Het Chinese bedrijf wordt in die landen daarom geweerd voor aanbestedingen voor het 5G-netwerk, de opvolger van 4G.

Ook in Nederland zit apparatuur van Huawei in de telecomnetwerken. Onlangs heeft de Tweede Kamer een onderzoek naar de risico’s aangevraagd.

Huawei is wereldwijd marktleider als het gaat om apparatuur voor telecomnetwerken. T-Mobile maakt volgens RTL Z relatief veel gebruik van Huawei-apparatuur, terwijl KPN en VodafoneZiggo meer leunen op apparatuur van het Zweedse bedrijf Ericsson.

Er is nooit publiek bewijs getoond dat Huawei door China gebruikt wordt om in andere landen te spioneren. Ook het bedrijf zelf ontkent een verlengstuk van de Chinese overheid te zijn.

https://www.nu.nl/internet/5615693/t-mobile-breekt-niet-met-huawei-kpn-en-vodafoneziggo-onduidelijk.html