Eurocommissaris Margrethe Vestager van Mededinging had afgelopen najaar ook al kritiek op de aanpassingen van Google: “We zien weinig extra verkeer voor prijsvergelijkers”. Een woordvoerder van de commissie wil nu geen commentaar geven op de aankomende hoorzittingen.

De NOS heeft Google de kritiek van de drie vergelijkingssites voorgelegd. Het bedrijf verwijst in een reactie hierop naar een eerdere verklaring waarin staat dat de veranderingen in Google Shopping juist hebben geleid tot positieve resultaten en draagt daar ook voorbeelden van aan.

Voor de hoorzittingen zijn drie dagen uitgetrokken, waarin de Europese Commissie, Google en andere belanghebbenden hun standpunt kunnen toelichten. In hoeverre de huidige klachten daarbij ook aan bod komen, zal moeten blijken.

Belangrijk moment

Eurocommissaris Vestager heeft de afgelopen jaren de reputatie opgebouwd niet terug te deinzen voor het opleggen van boetes en aanpassingen. Tegen Google lopen er in totaal drie zaken, goed voor meer dan 8 miljard euro aan opgelegde boetes. Dit beroep gaat over de eerste van drie.

Daarmee staat er met deze zaak ook behoorlijk wat op het spel voor Vestager. Als zij wordt teruggefloten door de rechters, is dat pijnlijk. Ook omdat er nog zaken tegen andere Amerikaanse giganten in onderzoek zijn; naar verluidt wordt gekeken naar Facebook en Apple.

De vraag wie de beste papieren heeft, vindt hoogleraar Hans Vedder lastig te beantwoorden. “Op basis van ervaringen uit het verleden kun je zeggen dat de Europese Commissie goede kans maakt om te winnen, zij hebben het merendeel van de zaken gewonnen.” Tegelijkertijd denkt Vedder dat de commissie met deze zaak op “het uiterste randje van het recht” zit. Met goede tegenargumenten maakt Google dus ook kans.

Source