Facebook zegt in een blogpost dat het deze zaken voorheen anders beoordeelde omdat het bij white nationalism en white separatism keken naar “de bredere concepten van nationalisme en separatisme” en daarbij werden ook Amerikaanse trots en Baskisch separatisme als voorbeelden genoemd. Die zijn volgens het platform een belangrijk onderdeel van iemands identiteit.

“De overlap tussen de drie vormen is zo groot, dat we eigenlijk geen duidelijk onderscheid kunnen maken”, zegt Facebooks beleidsdirecteur contra-terrorisme tegen Motherboard daar nu over.

“Ik denk dat het belangrijk is dat hier aandacht voor is”, reageert Rob Witte, teamleider onderzoek bij Art. 1, kenniscentrum discriminatie Nederland. Maar hij benadrukt tegelijkertijd dat het moeilijk wordt om de daad bij het woord te voegen. “De uitingen kunnen heel diffuus zijn, dat wordt nog wel een dingetje”, zegt hij. “Maar ik denk dat het goed is dat mensen zich er bewust van zijn dat dit soort dingen rondgaat.” Wat Witte betreft is het dan ook voor een belangrijk deel een besluit met een symbolische waarde.

IS-propaganda

De extreem-rechtse uitingen zullen door Facebook op dezelfde manier worden behandeld als propaganda van bijvoorbeeld IS. Dat betekent dat de automatische systemen een belangrijke rol gaan spelen. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch tegenhouden van afbeeldingen die eerder zijn aangemerkt als ongewenst. Tegelijkertijd zullen gebruikers er vermoedelijk een sport van maken om de systemen om de tuin te leiden. Bijvoorbeeld met codewoorden.

Volgens Marijn Keijzer van de Rijksuniversiteit Groningen, is het verwijderen van extreem-rechts gedachtegoed een ingewikkeld grijs gebied. “Heel veel mensen zullen dit soort berichten verwerpelijk vinden, maar je komt hier wel terecht op het snijvlak van vrijheid van meningsuiting, haatzaaien en oproepen tot geweld.”

“Ik heb niet de illusie dat hiermee dit soort content echt verdwijnt”, zegt Nikki Sterkenburg, onderzoeker extreem-rechts aan de Universiteit Leiden. “Mijn vermoeden is dat ze met afgezwakte termen gewoon dingen blijven posten en dan mensen proberen door te sturen naar extremere sites.”

Tegelijkertijd vindt Sterkenburg het wel een goede zet van het bedrijf. “Ik denk dat het belangrijk is om een statement te maken en hier paal en perk aan te stellen.”

https://nos.nl/l/2278007