De stemassistent van Google krijgt een privacyvriendelijke modus, waarbij vragen aan de assistent niet worden bewaard. Dat maakt Google donderdag bekend.

Google verwijst naar de nieuwe optie als een speciale gastmodus, die met een stemcommando geactiveerd kan worden. Hierna wordt geen van de gestelde vragen vastgelegd in een lijst, totdat de gastmodus weer wordt uitgezet.

Daarmee biedt Google een privacyvriendelijke optie voor zijn stemassistent, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de incognitomodus in webbrowser Chrome. Het was al mogelijk om handmatig vragen uit het Google-archief te wissen.

Bij het gebruik van de gastmodus heeft de Google Assistent ook geen toegang tot gebruikersspecifieke informatie, zoals ingestelde agenda’s. Dit voorkomt dat anderen via de stemassistent privégegevens kunnen ontfutselen.

Volgens Google wordt de nieuwe functie ergens in de komende weken beschikbaar gesteld.

De zoekreus gaat daarnaast voortaan alarm slaan in al zijn apps als het account van een gebruiker een beveiligingsprobleem heeft. Het accountsymbool in alle apps zal dan rood gaan pulseren. Dat moet gebruikers aansporen om bijvoorbeeld hun wachtwoord te veranderen.

Source