Volgens het bedrijf luistert nog 5 tot 10 procent van hun klanten via kabel naar de radio, dat komt neer op 200.000 tot 400.000 klanten. Het afsluiten van het signaal is volgens het bedrijf nodig om extra diensten aan te bieden. “Het is misschien verbazingwekkend, maar het radiosignaal weghalen geeft veel winst”, zegt Van den Berg. “Met name in de lage frequenties van het spectrum en die hebben we nodig om de internetsnelheden in de toekomst te verhogen.”

Wie via de kabel naar radio luistert en naar 98.8 fm gaat, hoort een boodschap van het kabelbedrijf. Daarin wordt ook gewezen op alternatieven. Zo kunnen klanten een gratis fm-antenne bestellen of een decoder kopen die ze op hun versterker kunnen aansluiten.

Vodafone-Ziggo zegt met lokale omroepen samen te werken om op die manier luisteraars erop te wijzen hoe ze kunnen blijven luisteren.

‘Niet blij’

Zo heeft RPL Woerden spotjes waarin over de verandering wordt verteld. “Ik ben er niet blij mee, het komt misschien te vroeg”, zegt Ruud Orsel, hoofdredacteur van RPL Woerden. “Ik ben ervan overtuigd dat we door het afsluiten van de kabel luisteraars verliezen.”

Source