Het gameplatform Steam gaat beoordelingen die geplaatst zijn tijdens zogenoemde ‘recensiebommen’ niet langer meewegen in de score van een game. Dat heeft Valve, het bedrijf achter Steam, bekendgemaakt.

Op Steam wordt met een percentage weergegeven hoe veel gebruikers een game als positief beoordelen. Tijdens een recensiebom worden bepaalde titels bestookt met, in de meeste gevallen negatieve, recensies. Op die manier proberen spelers in korte tijd de score van een game omlaag te brengen.

Valve gaat proberen om abnormaal gedrag rond het plaatsen van recensies te herkennen. Als het bedrijf concludeert dat het gaat om een recensiebom, worden beoordeling die tijdens die periode zijn geplaatst niet meegeteld in de score.

De inhoud van de recensies blijft wel staan, waardoor gebruikers de berichten tijdens een recensiebom kunnen bekijken. Daarnaast biedt Steam gebruikers de mogelijkheid om aan te vinken dat zij de volledige score willen zien, inclusief beoordelingen die tijdens een recensiebom zijn geplaatst.

Valve erkent dat een bij-effect van de maatregelen is dat authentieke recensies die toevallig tijdens een recensiebom zijn geplaatst, ook niet meegewogen wordt in de score. Volgens het bedrijf heeft dat echter geen invloed op de uiteindelijke score van de titel.

Recensiebommen zijn niet uniek aan recensieplatformen, zoals Steam. Eind 2018 werd het jaaroverzicht van YouTube miljoenen keren negatief beoordeeld, waardoor het in enkele dagen de slechtst gewaardeerde YouTube-video werd.

Nieuwsbrief

https://www.nu.nl/games/5796156/steam-weegt-recensiebommen-niet-langer-mee-in-beoordeling-game.html