Audiodienst Spotify heeft een klacht ingediend bij de Europese Commissie over de “oneerlijke” regels die Apple op zijn platform zou hanteren. Dat liet Spotify op woensdagochtend weten.

“In de afgelopen jaren heeft Apple regels geïntroduceerd in de Apple Store die keuzes beperken en innovatie onderdrukken”, schrijft Spotify-CEO Daniel Ek. Hij noemt het bedrijf “zowel een speler als een scheidsrechter” op de app-markt.

Volgens Ek maakt het bedrijf misbruik van zijn positie als eigenaar van de App Store en het iOS-platform. Hij wijst erop dat Apple 30 procent belasting eist op aankopen via het Apple-betaalsysteem, waaronder abonnementen op Spotify’s Premium-dienst.

“Maar maken we geen gebruik van hun betaalsysteem, dan past Apple technische beperkingen op ons toe. Zo wordt het ons [door de App Store] moeilijk gemaakt om met klanten te communiceren”, schrijft Ek. Ook zou Apple er voor zorgen dat Spotify bepaalde updates niet mag doorvoeren, waaronder ondersteuning voor Siri en Apple Watch.

Hij eist dat Apple eerlijke regels invoert en “echte keuze” biedt op het gebied van betaalsystemen. “Daarnaast moeten app stores niet meer kunnen bepalen hoe de communicatie tussen dienst en klant verloopt.”

Spotify heeft ook een website opgezet, TimeToPlayFair.com, die op het publiek gericht is.

NU.nl heeft Apple om een reactie gevraagd.

https://www.nu.nl/apps/5787957/spotify-dient-klacht-over-regels-apple-in-bij-europese-commissie.html