Amazon levert geen clouddiensten meer aan het Israëlische bedrijf NSO Group. Dat laat het Amerikaanse techbedrijf aan internationale media weten, nadat bekend werd dat software van NSO Group door verschillende overheden werd ingezet om journalisten, activisten en zakenmensen af te luisteren.

NSO maakt spionagesoftware die gebruikmaakt van kwetsbaarheden in de software waar mobiele telefoons op draaien. Het programma Pegasus, dat is verkocht aan geselecteerde overheden en opsporingsdiensten, kan binnendringen op smartphones en in het geheim e-mails, oproepen en sms-berichten opnemen. Dat schreven The Washington Post en mediapartners zoals The Guardian, Le Monde en Süddeutsche Zeitung eerder.

Inmiddels zijn 50.000 nummers gelekt van mensen die met de spyware werden gevolgd. Zo werd onder meer de verloofde van de vermoorde Saudische columnist Jamal Khashoggi in de gaten gehouden. Ook staan meer dan 180 journalisten van nieuwsorganisaties zoals CNN, AP, Voice of America, The New York Times, The Wall Street Journal, Bloomberg News, Le Monde, The Financial Times en Al Jazeera op de lijst.

NSO stelt dat het onderzoek vol fouten zit. Het bedrijf overweegt naar eigen zeggen zelfs juridische stappen. De media-organisaties hebben aangekondigd de komende dagen meer onthullingen te doen over NSO.

Source