Het is vanaf binnenkort niet langer nodig om de Pokémon Go-app open te laten staan op een smartphone om de game de afstand te laten detecteren die gebruikers lopen. Dat meldde Tweakers vorige week. Met deze vernieuwing wordt het mogelijk Pokémon-eieren uit te laten komen. Die gebeurtenis in het augmented reality-spel vereist dat je een zeker aantal stappen hebt genomen in de echte wereld, en met de nieuwe feature wordt deze informatie uitgelezen uit je Google Fit data, het Google-platform voor fitness- en gezondheidsdata. Leuk verzonnen, maar gaat dat juridisch wel goed?

Google Fit is een platform dat gezondheidsinformatie verzamelt van apparaten en apps zoals Runkeeper of de Nike Fuelband-armband. Denk aan hartslag, aantal stappen of verbrande calorieën. Iedere app op een Android-telefoon of tablet kan via een gestandaardiseerde API deze informatie opvragen en voor eigen doeleinden aanwenden. Niantic had in de Pokémon Go app al langer de feature dat je na een flinke wandeling virtuele eieren liet uitkomen, en implementeert dat nu opnieuw met deze API zodat je niet steeds de Go-app open hoeft te houden. Handig: kun je je ogen op de weg houden, om eens wat te noemen.

Juridisch is dit wel een uitdaging: data als deze worden onder de AVG al heel snel gezien als gezondheidsgegevens, oftewel “persoonsgegevens die verband houden met de fysieke of mentale gezondheid van een natuurlijke persoon”. Daaronder vallen ook gegevens over je fysieke fitheid, en dat is dus zo ongeveer alles dat Google Fit van je bijhoudt.

Op zich geen ramp, want die gegevens mag je laten inzetten zolang je er maar specifieke uitdrukkelijke toestemming voor geeft. Dat wil zeggen, het moet apart worden gevraagd (dus niet in de gebruiksvoorwaarden benoemd), uitdrukkelijk worden gegeven (dus niet afgeleid uit instemming met iets anders of gebruik van de feature) en in vrijheid kunnen geweigerd. Oh, en je moet uitleggen hoe het precies werkt en wat er gebeurt. Oh, en je moet de toestemming eenvoudig ook weer in kunnen trekken natuurlijk.

Deze feature staat standaard uit, en je moet hem zelf aanzetten. Ik heb de feature zelf nog niet kunnen evalueren maar op het eerste gezicht lijkt het me dat dit prima AVG-compliant te regelen moet zijn.

Alleen: wat doe je met minderjarigen? Bij spelers van dit spel is de kans reëel dat je te maken hebt met personen onder de 16, en volgens de AVG heb je dan ouderlijke toestemming nodig in plaats van hun eigen toestemming. Als aanbieder moet je ook nog eens nagaan of die werkelijk gegeven wordt, of dat het een kind is dat “het mag, groetjes mijn vader” zegt.

Dat is natuurlijk iets dat nooit gebeurt bij apps als deze, maar het is wel een serieus aandachtspunt. Ik moet wel zeggen dat ik bij gratis apps niet zo goed weet hoe dit te doen. Je kunt moeilijk vragen om een betaling met creditcard, en bij dit volume aan spelers is persoonlijk nabellen en luisteren of je werkelijk een volwassen stem hoort, ook niet echt een optie. Maar hoe dan?

Arnoud

https://blog.iusmentis.com/2018/10/31/spelers-hoeven-pokemon-go-app-niet-open-te-hebben-om-eieren-uit-te-laten-komen/