In de discussie over artikel 13 staan partijen lijnrecht tegenover elkaar en gaan er veel doemscenario’s rond. Deskundigen begrijpen die zorgen. “De automatische systemen van techbedrijven zijn nog niet goed genoeg om te herkennen wat ze wel en niet mogen doorlaten”, zegt Mireille van Eechoud, hoogleraar informatierecht aan de Universiteit van Amsterdam.

Daarnaast merkt Van Eechoud op dat het filter niet alleen zal kijken naar video’s van muziek- of filmfragmenten. “Ook bij het gebruik van bijvoorbeeld achtergrondmuziek of het in beeld zijn van een foto moeten platforms in principe gaan filteren.”

Tegelijkertijd is het de vraag hoe het uitpakt, zegt haar collega Stef van Gompel. Hij is als onderzoeker verbonden aan het Instituut voor informatierecht van de UvA. “De praktijk zal moeten uitwijzen hoe streng het filter zal worden afgesteld.”

Discussie Duitsland en Frankrijk

De discussie tussen Frankrijk en Duitsland ging niet over de vraag óf de wet er moest komen, daar zijn ze het over eens. De twee grote EU-landen dachten wel verschillend over de vraag voor wie de nieuwe regels gelden en daardoor dreigde alsnog uitstel of zelfs afstel.

Het Franse standpunt is dat elk bedrijf – groot of klein – zich aan de wetgeving moet houden. Duitsland daarentegen vindt dat te ver gaan en wil dat bedrijven met een omzet van minder dan 20 miljoen euro per jaar er niet aan gebonden zijn. Het lijkt erop dat er een compromis wordt gesloten.

https://nos.nl/l/2271799