De servers van beheerssoftware VSA komen zondag weer online, zegt Kaseya-topman Fred Voccola woensdag in een videoboodschap. De software werd afgelopen weekend door hackers gebruikt voor het verspreiden van ransomware, die honderden bedrijven wereldwijd trof.

Het was aanvankelijk de bedoeling dat de dienst dinsdag weer beschikbaar kwam, na het uitrollen van een belangrijke beveiligingsupdate. Kaseya liep toen echter tegen problemen aan en besloot om de update uit te stellen.

Honderden bedrijven wereldwijd werden vrijdag via VSA het slachtoffer van een grootschalige cyberaanval. De systemen van de klanten raakten geïnfecteerd met ransomware, waardoor zij geen toegang meer kregen tot hun computersystemen. De aanval trof ook Nederlandse bedrijven.

De Russische hackersgroep REvil is de vermoedelijke dader. De groep heeft de aanval opgeëist en vraagt Kaseya om 70 miljoen dollar (59 miljoen euro) losgeld. De groep zegt alle systemen in één keer vrij te geven als het bedrag is betaald. Of REvil daadwerkelijk achter de aanval zit, is nog niet duidelijk.

Source