Samsung heeft een nieuwe chip voor smartphones gepresenteerd. De Exynos 9820 richt zich met name op het uitvoeren van kunstmatige intelligentie.

De chip wordt voorzien van een zogenoemde neural processing unit (NPU), maakt Samsung woensdag bekend op zijn website. De Exynos 9820 kan verschillende toepassingen voor kunstmatige intelligentie (AI) op telefoons verwerken.

De AI wordt onder meer gebruikt om beelden die via de camera binnenkomen direct op de telefoon zelf te verwerken. Die informatie hoeft niet eerst naar een server gestuurd te worden. Dat is sneller en efficiënter.

Met kunstmatige intelligentie kunnen camerabeelden direct tijdens de opname verwerkt worden. Hetzelfde doet Huawei al enige tijd in nieuwere toestellen met de techniek Master AI. Die techniek maakt bijvoorbeeld gras groener als de camera op een grasveld wordt gericht.

De nieuwe chip komt waarschijnlijk in de Galaxy S10 van Samsung, die volgend jaar verschijnt. De Exynos 9820 biedt ook de kracht om 4K-video’s op te nemen met 150 beelden per seconden. Daarnaast zou de chip 8K-video met 30 beelden per seconden ondersteunen.

Volgens recente geruchten wordt de Galaxy S10 mogelijk voorzien van vijf cameralenzen. Daarnaast wordt beweerd dat de telefoon een vingerafdrukscanner in het scherm krijgt en dat de koptelefoonaansluiting verdwijnt.

https://www.nu.nl/tech/5571980/samsung-telefoons-krijgen-speciale-chip-kunstmatige-intelligentie.html