Samsung heeft een foto die is gemaakt met een spiegelreflexcamera voorgedaan als een foto die is genomen met de portretfunctie van de Galaxy A8 Star.

Dat ontdekte fotografe Dunja Djudjic, die een foto van zichzelf terugvond op de productpagina van de Samsung Galaxy A8 Star. Die versie van de A8 is gericht op de Aziatische markt.

Djudjic voegde haar foto eerder dit jaar toe aan een beeldbank. Toen ze zag dat haar foto was verkocht, ging ze op zoek om te zien waar de foto voor gebruikt was.

Op de Samsung-pagina staat een aangepaste versie van de foto van Djudjic, waarbij onder meer de achtergrond is veranderd. De foto wordt gebruikt om de portretmodus van de Galaxy A8 te demonstreren.

Telefoonmakers foppen consument wel vaker

Met die portretfunctie kunnen gebruikers de achtergrond van een foto kunstmatig onscherp laten maken, om het effect van een spiegelreflexcamera te simuleren. Hoewel Samsung nergens expliciet stelt dat de foto is gemaakt met een Galaxy A8 Star, wordt die indruk wel gewekt.

Het is niet voor het eerst dat een smartphonemaker een foto die is gemaakt met een spiegelreflexcamera doet voorkomen als een foto die is gemaakt met een telefoon. Zo stelde Samsung Brazilië eerder dit jaar ook al twee professionele stockfoto’s voor als foto’s genomen met de Galaxy A8.

Ook Huawei viel door de mand, toen bleek dat foto’s die genomen zouden zijn met de selfiecamera van een telefoon ook van een spiegelreflexcamera bleken. Beelden van de fotoshoot van Huawei lieten duidelijk zien dat de zogenaamde selfies eigenlijk door een fotograaf met professionele spiegelreflexcamera werden genomen.

https://www.nu.nl/mobiel/5609582/samsung-doet-foto-van-spiegelreflexcamera-als-telefoonfoto.html